Uvodni nagovor predsednika organizacijskega odbora

Spoštovane in spoštovani,

z velikim zadovoljstvom najavljamo 8. kongres psihologov Slovenije!

Visoke ocene in pohvale, ki smo jih organizatorji prejeli za pripravo sedmega kongresa leta 2016 v Kranjski Gori, nas zavezujejo, da tudi tokrat damo vse od sebe in skušamo izkušnjo udeležencev še nadgraditi.

Sedmi kongres je v veliki meri izpolnil vaša pričakovanja (M = 4,35; ocene od 1 do 5), izpostavili ste pomen aktualne in zanimive teme kongresa. Naslovna tema kongresa; Obrazi nasilja – izzivi psihologije zato odraža čase, v katerih živimo. Psihologija lahko in mora ponuditi odgovore na vprašanja, povezana z nasiljem. Mnogo je obrazov nasilja – nekateri so bolj, drugi manj maligni, a škodijo nam prav vsi. Nenazadnje tudi, ko enostavno nismo prijazni, čeprav bi lahko bili.

V evalvacijski anketi sedmega kongresa ste udeleženke in udeleženci visoko vrednotili pomen vrhunskih plenarnih predavanj. Zato bomo tudi na osmi kongres povabili ugledna imena z različnih področij psihologije.

Zaželeli ste si veliko praktičnih delavnic – na osmem kongresu jih bomo zato pripravili še več kot zadnjič.

Terme Zreče – lokacijo osmega kongresa psihologov Slovenije – smo prav tako izbrali na podlagi želja, izraženih v evalvaciji. Sodobne in svetle predavalnice, udobna nastanitev, veliko prostora za mreženje, umeščenost v naravo, dobra hrana, lahka dostopnost z vseh delov države, ponudba nočitev za vsak žep in bogata izvenpenzionska ponudba so prednosti, ki so nas vodile pri odločitvi.

Ker je bil prejšnjič zelo dobro sprejet, bomo tudi na osmem kongresu pripravili Študentski dan – dan pred kongresom, ko bodoči kolegi predstavijo svoja raziskovalna dela, povabijo svojega plenarnega govorca in pripravijo delavnice s področij, ki jih zanimajo.

Želeli ste si manj zgoščen urnik, zato ga bomo to pot skušali malce razrahljali. In se trudili biti točni; s čim manj prekoračitvami dodeljenega časa.

In nenazadnje, ker ste kot pomemben dejavnik kongresa navedli tudi srečanja, pogovore s kolegi in mreženje, bomo poskrbeli za prijetne kotičke, ki bodo omogočali klepet. In seveda večerno dogajanje – sproščeno o stroki in zabava.

Pogum velja: želim spodbuditi čimveč psihologov in strokovnjakov sorodnih ved, da prijavite svoje prispevke – verjamem, da vsak med vami počne nekaj zanimivega, nekaj, kar je vredno deliti s kolegi. Nič ne de, če ne gre ravno za novo znanstveno paradigmo, tudi majhni koščki pripomorejo k sestavljanki! Člani programskega odbora vas bodo, če bo treba, prijazno vodili skozi proces izpopolnjevanja povzetka.

Vsi sprejeti povzetki bodo objavljeni v znanstveni reviji DPS – Psihološka obzorja, ki je indeksirana v pomembnejših svetovnih bazah; kar pomeni, da bo vaš prispevek pustil trajno sled.

Ker pestrost in različni pogledi našo stroko bogatijo, k sodelovanju vabimo tudi strokovnjake sorodnih ved!

“People make the place”; znani rek Benjamina Schneiderja, še kako velja tudi za naš kongres – nepozabnega ga naredimo prav vsi udeleženci skupaj. Zato se v Društvu psihologov Slovenije veselimo druženja vseh, ki imamo radi psihologijo!

Se vidimo v Zrečah!

Marko Vrtovec,
predsednik organizacijskega odbora